ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

"Vessa - A Historic Village


Δε βλέπει "σκιές" για συγχώνευση της Βιβλιοθήκης "Κοραής" ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου. Έντονη αντίδραση από το Σύλλογο Φίλων

«Ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Κοραή καλεί το εφορευτικό συμβούλιο της να πάρει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και να ηγηθεί συντονισμένης αντίδρασης μαζί με τους βουλευτές, τους τοπικούς φορείς και τη χιακή κοινωνία, με αφορμή τα δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν την Βιβλιοθήκη «Κοραής» ανάμεσα σε εκείνες που προτίθεται να συγχωνεύσει το Υπ. Παιδείας.
Ωστόσο ο θόρυβος αυτών των δημοσιευμάτων δεν αγγίζει τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου, Χρίστο Μπελλέ ο οποίος μεταφέροντας πληροφόρηση από το Υπουργείο Παιδείας επισήμανε, σε δήλωσή του στην ΑΛΗΘΕΙΑ, ότι "δεν υπάρχει βάση συζήτησης" να συμβεί κάτι τέτοιο για μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Ευρώπη και τη 2η - μετά από εκείνη των Αθηνών- στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του πάντως ο Σύλλογος Φίλων σημειώνει σε ανακοίνωσή του τα εξής:
Με αίσθημα αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση 46 Δημόσιων Βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και η Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», σε ένα ενιαίο κεντρικό οργανισμό.
Με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων, κατ’ επιταγή των Μνημονίων που υλοποιεί η Κυβέρνηση, ο σχεδιασμός αυτός θα έχει ως βέβαια αποτελέσματα:
Τη δραματική συρρίκνωση του ήδη πενιχρού προϋπολογισμού των Δημόσιων Βιβλιοθηκών.
Τις απολύσεις εργαζομένων που έχουν δώσει την ψυχή τους για τις Βιβλιοθήκες με το πρόσχημα του πλεονάζοντος προσωπικού.
Τον κίνδυνο για την ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού, αρχειακού και άλλου υλικού που διατηρείται στις Βιβλιοθήκες και αποτελεί δημόσιο αγαθό και πνευματική κληρονομιά ολόκληρης της κοινωνίας μας.
Την κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας των βιβλιοθηκών, ειδικά ιστορικών βιβλιοθηκών όπως η Βιβλιοθήκη «Αδαμάντιος Κοραής», με την υπαγωγή τους σε έναν τερατώδη κεντρικό γραφειοκρατικό μηχανισμό υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, χωρίς καμιά σχέση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Πρακτικά η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση, την αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας, με ορατό τον κίνδυνο για κλείσιμο της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής». 
Η Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» έχει μια πορεία αδιάλειπτης προσφοράς στη γνώση και στον πολιτισμό από το 1792 έως σήμερα. Είναι πραγματικά αδιανόητο να την αφήσουμε να υποκύψει στους απαράδεκτους σχεδιασμούς που υπαγορεύονται από εχθρούς της γνώσης και του πολιτισμού.
Καλούμε
Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και συντονισμένης αντίδρασης.
Τους τοπικούς Βουλευτές να αρνηθούν να συμπράξουν σ’ αυτό το έγκλημα απέναντι στην ιστορία και την πνευματική παράδοση του τόπου μας.
Τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν στην αντίδραση για τη ματαίωση αυτής της εξέλιξης.
Όλους τους συμπολίτες μας, τις γενιές που μεγάλωσαν στη Βιβλιοθήκη «Κοραής», να σταθούμε όλοι και όλες στο πλευρό του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος του τόπου μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου»


Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά


Φιλικά