ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

"Vessa - A Historic Village


Χιώτικο Κελάρι

Στον οικισμό Βέσσα των μεσαιωνικών μαστιχοχωρίων της Χίου τα πολύχρωμα χειροποίητα ζυμαρικά από το Χιώτικο Κελάρι παρασκευάζονται με φαντασία και μεράκι. Πίσω από αυτή την πρότυπη μονάδα και τα γεμάτα χρώμα και γεύσεις ζυμαρικά κρύβεται ένας άνθρωπος που το μεράκι και η επιμονή του τον ώθησαν να δημιουργήσει τον πιο πρωτότυπο γευστικό συνδυασμό ζυμαρικών: O Νίκος Κωνσταντουλάκης
Tο όχι πολύ μακρυνό 1980 ο Nίκος Kωνσταντουλάκης εργαζόταν ως σεφ σε γνωστά αθηναϊκά catering αποκτώντας εμπειρία και δοκιμάζοντας νέους συνδυασμούς και γεύσεις. Ομως η μεγάλη στροφή και η τελική ώθηση ήρθαν λίγα χρόνια αργότερα και αυτό συνέβει σε ένα εργαστήριο ζυμαρικών στην Κόρινθο. Αυτό το εργαστήριο δεν ήταν όπως όλα τα άλλα. Εκεί οι πελάτες μπορούσαν να ζητήσουν κατά παραγγελία παραδοσιακό τραχανά και χυλοπίτες σε συνδυασμούς με υλικά της επιλογής τους. Ο Νίκος ενθουσιάστηκε με αυτή τη δυνατότητα και αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο: ένα μοναδικό εργαστήριο χειροποίητων ζυμαρικών με γεύσεις και χρώματα που δεν είχε κανείς μέχρι τώρα.

Πέρασαν είκοσι χρόνια περίπου μέχρι να καταφέρει ο Νίκος Κωνσταντουλάκης να κάνει τό όνειρό του πραγματικότητα. Το 1999 παίρνει την απόφαση να μετακομίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την πανέμορφη Xίο, όπου συνεχίζει να εργάζεται ως σεφ σε μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει τρόπους για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Οι καθυστερήσεις και τα διάφορα εμπόδια δεν τον πτοούν αλλά αντίθετα τον δυναμώνουν. Τελικά με πολύ κόπο, υπομονή και επιμονή ξεπερνάει τα εμπόδια και το 2009, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την απόφασή του, εγκαινιάζει το «Xιώτικο Kελάρι», σε ένα παραδοσιακό κτίριο στον οικισμό Bέσσα, στα μεσαιωνικά Mαστιχοχώρια.

Στην πρότυπη μονάδα του, ο Nίκος Kωνσταντουλάκης εκμεταλλεύεται τη σημαντική πείρα του και χρησιμοποιεί φρέσκα υλικά όπως το σέσκουλο, το άνυδρο ντοματάκι, την τσουκνίδα ή το χιώτικο μανταρίνι, για να παρασκευάσει -χωρίς πρόσθετα, χρωστικές ή συντηρητικά- μια πρωτότυπη γκάμα ζυμαρικών: Στριφτάρια από χαρουπάλευρο ή από αλεύρι ολικής με τσουκνίδα, στριφτάρια με αγκιναρόφυλλα, τζίντζερ, λεμόνι και καρότο, ή με σοκολάτα και μανταρίνι, κουλουρίδα με ρεβιθάλευρο, στριφτάρια με ρόκα και παρμεζάνα ή με σκόρδο, ντομάτα και βασιλικό, αλλά και λαζανόφυλλα με πάπρικα ή σπανάκι, που είναι «η ελληνική ανταπάντηση στα νάτσος». Η μεγάλη γκάμα των χειροποίητων ζυμαρικών θυμίζει ουράνιο τόξο. Από το κατάμαυρο των ζυμαρικών με μελάνι σουπιάς ως το βαθύ πορτοκαλί εκείνων με το χιώτικο μανταρίνι και το τζίντζερ.

Οι κόποι και η επιμονή του Νίκου Κωνσταντουλάκη αναταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Σήμερα τα χειροποίητα ζυμαρικά από το Χιώτικο Κελάρι είναι σε επιλεγμένα ντελικατέσεν σε όλη την Ελλάδα, οι διακρίσεις έρχονται η μία μετά την άλλη και ο κόσμος πια τα αναζητά με το όνομά τους: Xιώτικο Κελάρι.

Στο We Love Greek Food διαθέτουμε όλα τα ζυμαρικά του Νίκου Κωνσταντουλάκη και κάθε φορά που μιλάμε για αυτά στο μυαλό μας έρχεται η εικόνα ενός ανθρώπου που το μεράκι του νίκησε το χρόνο.

Photos: Ioannis Kyriakoulias

http://welovegreekfood.com/blog 


Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά


Φιλικά