ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

"Vessa - A Historic Village


ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Εγκληματική οργάνωση η Locos- Βαριές ποινές για 7 +7 κατηγορούμενους

«Δεν πρόκειται για μία συνύπαρξη ατόμων αλλά μιλάμε για δομή, οργάνωση, ιεραρχία και διάρκεια. Στις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις αποτυπώνονται όλα τα στοιχεία που δείχνουν τη δομή, την οργάνωση, την ιεραρχία και τη διάρκεια», έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία με την ανακοίνωση της απόφασης και τις τελικές ποινές για τους κατηγορούμενους.

«Η παραπάνω εγκληματική οργάνωση ήταν ασυμβίβαστη με το έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης της Χίου, δημιούργησε κοινωνικές εστίες κινδύνου για απροσδιόριστο αριθμό προσώπων, ενηλίκων και ανηλίκων μιας και δρούσε στις παρυφές της εκπαίδευσης και της κοινωνικής συναναστροφής των ανηλίκων», ανέφερε σχετικά με την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης η πρόεδρος της Έδρας Αικατερίνη Παπαβασιλείου.


Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης «την άνοιξη του 2011 δημιουργήθηκε εγκληματική οργάνωση στο νησί της Χίου με σκοπό την εμπορία, διακίνηση και τον έλεγχο της αγοράς των ναρκωτικών στο νησί. Η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτείται από τους Ι. Κουτουμάνο, Ι. Κωττατή και Χρ. Ντούσκο τότε ανηλίκους. Εντάσσονται στη συνέχεια οι Στ. Καγιαβάς, Γ. Κουλουριώτης, Κ. Σακελλαρίδης και Γ. Γεωργίτσης. Υπάρχει κοινό ταμείο με αρχηγό της οργάνωσης τον Ι. Κουτουμάνο που είναι ο μοναδικός που διαχειρίζεται την πώληση κοκαΐνης. Τα μέλη της οργάνωσης υποχρεούνται να αγοράζουν ναρκωτικά μόνο από τον αρχηγό και ταυτοχρόνως να εξοφλούν πρώτα αυτόν και κατόπιν τους προμηθευτές ινδικής κάνναβης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ουσιαστικά κέρδη προερχόμενα από την πώληση της κοκαΐνης, της οποίας η αξία πώλησης και το προσδοκώμενο κέρδος διακίνησης είναι σαφώς πολλαπλάσιο από αυτό της διακίνησης κάνναβης, περιέρχονται στον έλεγχο του διευθύνοντος την οργάνωση αυτή».

Ποινές για μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Έτσι 7 από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση και διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών και μετά το σχετικό συμψηφισμό των δύο ποινών και την εξέταση τυχόν ελαφρυντικών αποφασίστηκαν τα εξής:

- Ιωάννης Κουτουμάνος: 20 έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 100.000 ΕΥΡΩ . Η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (παραμένει στη φυλακή).

- Ιωάννης Κωττατής: για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπεται στο δικαστήριο ανηλίκων, 12 έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 70.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (παραμένει στη φυλακή.) Το δικαστήριο εξέτασε το αίτημα για να εισαχθεί σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για να το απορρίψει τελικά.

- Κυριάκος Σακελλαρίδης: 9 έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 10.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση (κατά πλειοψηφία) δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (παραμένει στη φυλακή).

- Γεώργιος Κουλουριώτης: 12 έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 70.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (παραμένει στη φυλακή).

- Στυλιανός Καγιαβάς: 10 έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 50.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (ΔΕΝ φυλακίζεται), με την υποχρέωση της παρουσίας στο πρώτο πενθήμερο του μήνα στο Α.Τ. του τόπου διαμονής του.

- Χρήστος Ντούσκος: για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπεται στο δικαστήριο ανηλίκων, 8 έτη φυλάκιση, με χρηματική ποινή 10.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (ΔΕΝ φυλακίζεται), με την υποχρέωση έμπρακτης παρακολούθησης προγράμματος απεξάρτησης και τρίμηνη βεβαίωση παρακολούθησης).

- Γεώργιος Γεωργίτσης: 12 έτη φυλάκιση με χρηματική ποινή 5.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (ΔΕΝ φυλακίζεται), με υποχρέωση της παρουσίας στο πρώτο πενθήμερο του μήνα στο Α.Τ. του τόπου διαμονής του.



Για τη δεύτερη κατηγορία άλλων 7 κατηγορούμενων, αυτών δηλαδή που δεν συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση αλλά διακινούσαν ναρκωτικά, το δικαστήριο επέβαλλε τις εξής ποινές:



- Γεώργιος Κούρτης: 8 έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 50.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (ΔΕΝ φυλακίζεται).

- Δημήτριος Παπαδόπουλος: 8 έτη φυλάκιση. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (ΔΕΝ φυλακίζεται).

- Αργύριος Σαραντής: 8 έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 50.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (ΔΕΝ φυλακίζεται).

- Βασίλειος Φατσής: 10 έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 70.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (Ηδη εκτίει ποινή κάθειρξης για τη συμμετοχή του σε ληστεία σε τραπεζικό κατάστημα στο Πυργί πριν 3 χρόνια).

- Δημήτριος Καλλιμασιάς: 5 έτη φυλάκιση, με χρηματική ποινή 20.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (ΔΕΝ φυλακίζεται).

- Κωνσταντούλα Οικονόμου: 10 έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 5.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (ΔΕΝ φυλακίζεται).

- Δημήτριος Πλάστρας: 10 έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή 5.000 ΕΥΡΩ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (ΔΕΝ φυλακίζεται).
Όσοι αποφυλακίζονται έχουν την υποχρέωση παρουσίας στο πρώτο 5ήμερο κάθε μήνα στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας τους.



Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, οι ποινές είναι από 8 μήνες έως 3 έτη, με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ορισμένοι από αυτούς είτε παρακολουθούν, είτε κρίθηκε αναγκαίο να παρακολουθήσουν προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Επίσης 5 αθωώθηκαν από όλες τις πράξεις.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά


Φιλικά