ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

"Vessa - A Historic Village


ΣΥΡΙΖΑ: Το κλουβί για τους πρόσφυγες δεν είναι λύση, είναι ντροπή

Οι βασικές αξίες της κοινωνίας μας δοκιμάζονται όσο παραμένει το "κλουβί" για ανθρώπους στη θέση του, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλει εμπαιγμό από την προηγούμενη και την νυν δημοτική αρχή και προτείνει το ξήλωμα της κατασκευής και εξεύρεση μόνιμου χώρου φιλοξενίας προσφύγων, σύμφωνα με τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΕ. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το μεταλλικό κλουβί με το οποίο περιφράχθηκαν οι παράγκες της ντροπής απέναντι από το λιμεναρχείο όπου στοιβάζονται οι νεοεισερχόμενοι στην Χίο πρόσφυγες πολέμου αποτελεί ντροπή για νησί μας και δοκιμάζει την ανθρωπιά των πολιτών.

Επί δυόμισι χρόνια διάφορες συλλογικότητες μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζαν για την εύρεση ενός κατάλληλου χώρου φιλοξενίας που δεν θα προσβάλλει ούτε τους πρόσφυγες πολέμου ούτε την κοινωνία μας.
Παρά τις συσκέψεις, τις υποσχέσεις και τις κατά καιρούς εξαγγελίες από τη μεριά των τοπικών θεσμών (δήμος-περιφέρεια) καμία λύση δεν προχώρησε με αποφασιστικότητα γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση.

Κι ενώ είχε διαμορφωθεί μια ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη αξιοπρεπούς λύσης, στην αντίθετη λογική, «του μπαλώματος» και της αδιαφορίας φτιάχτηκε το μεταλλικό κλουβί το οποίο χρηματοδοτήθηκε με χρήματα του λιμενικού ταμείου (υπηρεσίας του δήμου),αυθαίρετα δηλαδή χωρίς άδεια και μάλιστα σε ιδιοκτησία μη ανήκουσα σε αυτό.

Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε μέσω της χρηματοδότησής του από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο από την απερχόμενη δημοτική αρχή με δήμαρχο Λαμπρινούδη και υλοποιήθηκε επί της τωρινής δημοτική αρχή με δήμαρχο Βουρνού.




Η κατασκευή αυτή αποτελεί εμπαιγμό και από τις δύο δημοτικές αρχές, την προηγούμενη και την τωρινή η οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά για επίλυση του θέματος. Η τελευταία μάλιστα προ διμήνου μέσω του δημάρχου κ Βουρνού σε συνάντηση που είχαμε πραγματοποιήσει για το θέμα αυτό, μας είχε δηλώσει ότι θα φροντίσει για εύρεση αξιοπρεπούς λύσης!

Για όλους αυτούς τους λόγους την περασμένη Δευτέρα επισκεφθήκαμε τον λιμενάρχη Χίου και του επισημάναμε και τις δικές του ευθύνες.

Γιατί με την κατασκευή αυτή παγιώνεται η απαράδεκτη κατάσταση και όλοι οι αρμόδιοι θα υπεκφεύγουν θεωρώντας ότι ο εγκιβωτισμός των προσφύγων συνιστά νοικοκύρεμα! Τίποτα μονιμότερο από το προσωρινό!

Όταν δε από την ΕΕ διατίθενται κονδύλια για την δημιουργία υποδομών με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 που ενσωματώνει την Οδηγία 2001/5 στην οποία προβλέπεται η συνδρομή των θυμάτων ενόπλων συγκρούσεων με κοινοτική χρηματοδότηση στο 80%» δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες κράτησης των προσφύγων χωρίς θέρμανση ,χωρίς καθαριότητα και χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, περάν της προσβολής των προσφύγων εγκυμονούν κινδύνους για ασθένειες τους δεδομένου ότι είναι ήδη ταλαιπωρημένοι, προσβάλλουν την εικόνα του νησιού σε κάθε επισκέπτη και προτρέπουν τους συμπολίτες μας να θεωρούν αυτήν την κατάσταση φυσιολογική.

Έτσι στο όνομα των αδυναμιών με τέτοιες εικόνες ο ρατσισμός εμφανίζεται ως φυσική κατάσταση από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας στα μάτια των συμπολιτών μας. Για όλους αυτούς τους λόγους τοπικά ζητάμε :
Ξήλωμα της απαράδεκτης κατασκευής που καταργεί την δυνατότητα προαυλισμού των προσφύγων
Άμεση εύρεση από όλους τους αρμόδιους φορείς- Δήμο Περιφέρεια Λιμενικό Αστυνομία- μόνιμης αξιοπρεπούς λύσης δηλαδή κατάλληλου χώρου για την φιλοξενία των προσφύγων με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που αναφέραμε παραπάνω.
Στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών για την γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες.


http://www.aplotaria.gr/syriza-chios-refugees-cage/


Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά


Φιλικά