ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

"Vessa - A Historic Village


ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ: Πρόστιμο 30.000 ευρώ και φυλάκιση

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή την κακοποίηση ζώων που παρατηρήθηκαν τελευταία στη Χίο.

Συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Με αφορμή περιστατικά κακοποίησης ζώωνπου είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και γενικότερα τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, υπενθυμίζουμε ότι ισχύει ο Ν.4039/2012.

Ο νόμος αποβλέπει στην προστασία των ζώων και την ευζωία τους και καταγράφει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους. Προβλέπει δε τόσο διοικητικές (χρηματικά πρόστιμα) όσο και ποινικές κυρώσεις στις περιπτώσεις παραβάσεων.

Ειδικότερα για τις κακοποιήσεις ζώων συντροφιάς οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές και προβλέπεται πρόστιμο 30.000€ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

Υποχρέωση τήρησης των διατάξεων του νόμου για τα δεσποζόμενα ζώα έχουν οι ιδιοκτήτες τους ενώ για τα αδέσποτα ο Δήμος. Οι παραβάσεις βεβαιώνονται από την Ελληνική Αστυνομία, την Δασική Υπηρεσία, τους Θηροφύλακες, το Τελωνείο, το Λιμενικό Σώμα.
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Υπηρεσίας μας έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα ελέγχου εφαρμογής των κανόνων προστασίας των ζώων συντροφιάς.

Μετά δε την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου υπενθυμίζουμε και στους φίλους κυνηγούς, ότι ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην ηλεκτρονική σήμανση των σκυλιών και τον εφοδιασμό τους με βιβλιάριο υγείας. Αυτό γίνεται αποκλειστικά σε πιστοποιημένους Κτηνιάτρους ενώ δεν υπάρχει αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα σήμανσης των ζώων στην Υπηρεσία μας.

Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση επί της εφαρμογής του νόμου 4039/2012 μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής Ι. Χανδρή 6 και στο τηλ. 2271353206 ή στο ΦΑΧ 22713 53207.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά


Φιλικά