"Vessa - A Historic Village


Χίος, το νησί των αρωμάτων

 Αναστασία Αμοιρίδου
Μοναδική εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις είναι η επίσκεψη στη Χίο. Τι να πρωτοθαυμάσεις... Το νησί του Ομήρου είναι γεμάτο ευωδιές, και όχι μόνον από τη μαστίχα. Γραφικά χωριά, αμέτρητες πανέμορφες παραλίες, γεύσεις συγκλονιστικές αποτελούν το δέλεαρ, για να ενδώσετε στον πειρασμό να την επιλέξετε φέτος για τις διακοπές σας.

Στη Χώρα θα κάνετε βόλτα στον πεζόδρομο της Απλωταριάς, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο και την Πινακοθήκη, που στεγάζονται στο κτίριο της Βιβλιοθήκης «Κοραής», από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες της Ελλάδας. Το Κάστρο της Χίου, στα βόρεια της πόλης, κατοικείται ακόμη και σήμερα. Στο εσωτερικό του μπορείτε να δείτε το Μουσείο Ιουστινιάνι, την Κρύα Βρύση, τον Κουλά, έναν ψηλό πύργο. Στη ΒΔ γωνία του επιθαλάσσιου τείχους σώζεται συγκρότημα οθωμανικών λουτρών, των οποίων η ανάπλαση ολοκληρώθηκε πέρσι το καλοκαίρι.

Τα χωριά

Από τα συνολικά 64 χωριά του νησιού πρέπει να δείτε το Βροντάδο και τα Καρδάμυλα, με πλούσια ναυτική παράδοση, το μεσαιωνικό οικισμό Ανάβατος, το «Μιστρά της Χίου», τα Αυγώνυμα με την ωραία θέα, τα Μεστά, το πιο καλοδιατηρημένο καστροχώρι, το Πυργί με τα «ξυστά», τα διακοσμητικά γεωμετρικά σχήματα στην πρόσοψη των σπιτιών και φυσικά τα υπόλοιπα Μαστιχοχώρια. Στον Κάμπο, 6 χλμ. νοτίως της πόλης, θα θαυμάσετε τους ψηλούς, πέτρινους τοίχους, που κρύβουν περιβόλια με επεριδοειδή, κι αρχοντικά που μαρτυρούν την εποχή της ακμής του. Σήμερα υπάρχουν αρκετά που μπορείτε να τα επισκεφτείτε, όπως και το Μουσείο Citrus, με θέμα -τι άλλο;- τα εσπεριδοειδή.

Παραλίες

Λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και κοντά στο αεροδρόμιο βρίσκεται ο Καρφάς, παραλία με αβαθή νερά και πολλά καταλύματα. Στο Βροντάδο ο Ορμος του Λω, από τις πιο οργανωμένες παραλίες, η φημισμένη Δασκαλόπετρα, με μεγάλα άσπρα βότσαλα και καθαρά νερά, ταβέρνες, εστιατόρια και γραφικό ομώνυμο λιμανάκι. Λίγο μετά, υπάρχει η γεμάτη νεολαία παραλία των Γλάρων. Η Ελίντα είναι ένας ήσυχος κολπίσκος με γαλαζοπράσινα νερά κοντά στα Αυγώνυμα. Λίγο πιο κάτω το Λιθί, με πολύ ρηχά και ζεστά νερά, ιδανικό για οικογένειες και μικρά παιδιά. Στον Εμπορειό βρίσκονται τα Μαύρα Βόλια και το Φώκι, με τις ηφαιστειακές πέτρες, αλλά και η παραλία της Κώμης, από τις πιο κοσμοπολίτικες.

Τοπικά προϊόντα

Εννοείται ότι θα αγοράσετε προϊόντα με βάση τη μαστίχα, από καλλυντικά μέχρι γλυκά και λικέρ, ενώ πρέπει να γευτείτε την περίφημη πορτοκαλάδα Κάμπου, μανταρινάδα και σουμάδα. Στη Χίο παράγεται και το εξαιρετικά δημοφιλές σε όλη την Ελλλάδα τυρί μαστέλο. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε γλυκά του κουταλιού, αμυγδαλωτά και τα ονομαστά «μασουράκια», με γέμιση αρωματισμένη με χιώτικο ανθόνερο. Τέλος, εκτός από το παστέλι, υπάρχει και η παστελαριά, που φτιάχνεται από ξερά σύκα.

Στων Ψαρών την Ολόμαυρη Ράχη

Ο στίχος του Δ. Σολωμού, που μας έρχεται στο μυαλό σχεδόν αντανακλαστικά όταν ακούμε το όνομα του νησιού, αναφέρεται στην ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης το 1824 από τους Ψαριανούς που είχαν καταφύγει κυνηγημένοι από τους Τούρκους στη χερσόνησο Παλαιόκαστρο, η οποία έκτοτε ονομάστηκε Μαύρη Ράχη. Αν θέλετε να δείτε από κοντά το νησί του Κανάρη και του Παπανικολή, με την πλούσια Ιστορία και τη μεγάλη ναυτική παράδοση, δεν έχετε παρά να πάρετε το πλοίο από τα Μεστά.

Οι αρχοντικές Οινούσσες

Η άλλη απαραίτητη εξόρμησή σας από τη Χίο πρέπει να είναι το ταξίδι στις Οινούσσες, πουαπέχουν μία ώρα με πλοίο από Χίο και μόλις 20 λεπτά με θαλάσσιο ταξί από τη Λαγκάδα. Από το σύμπλεγμα των εννέα μικρών νησιών κατάγονται σπουδαίες οικογένειες εφοπλιστών, ενώ εκεί λειτουργεί Σχολή Εμποροπλοιάρχων και υπάρχει αξιόλογο Ναυτικό Μουσείο. Ο κυριότερος οικισμός είναι το Μανδράκι, με την αρχοντική ομορφιά, ενώ το μπάνιο σας θα έχετε την ευκαιρία να το απολαύσετε σε ιδιαίτερα ήσυχες παραλίες.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Ενωση Ξενοδόχων Χίου: 22710 32080

Λιμεναρχείο Χίου: 22710 44432-3

Γραφείο Τουρισμού: 22710 44389, 22710 44344
Αεροδρόμιο: 22710 81400


Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά


Φιλικά