ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

  • 20250406 mauremys rivulata - αν κάτι αξίζει στην κώμη και είναι ζωντανό όλο το χρόνο είναι ο μικρός υγροβιότοπος, που έχει δημιουργηθεί από τις εκβολές δύο χειμάρρων, στα τελευταία τρ...
    Πριν από 3 μήνες

"Vessa - A Historic Village


Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ έγινε η εκδήλωση με θέμα "Διαχείριση των υδατικών πόρων στη Χίο"
Την εκδήλωση προλόγισε με ομιλία της η Πρόεδρος του ΕΛΙΚΑ κ. Γιούλα Αργυρούδη. Για όλους όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν παραθέτουμε την παρουσίαση της εδώ:

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ 
ΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΕΛΙΞ»


Νερό το ύψιστο αγαθό το πλέον θεμελιώδες για τη ζωή , την ανθρώπινη κοινωνία αλλά και τα οικοσυστήματα. Αξία ανυπολόγιστη και αναπαλλοτρίωτη θα θέλαμε να πιστεύουμε. Ωστόσο η χρόνια ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του ειδικά στο νησί μας, οι κίνδυνοι που αυτές συνεπάγονται για την υγεία και για το περιβάλλον, ακόμα και για την παραμονή και την απασχόληση στη Χίο, η σωστή διαχείριση του και ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου είναι τα θέματα που επιτακτικά μας απασχολούν, η αιτία που γίνεται η αποψινή παρουσίαση από τους διακεκριμένους ομιλητές.
Είναι κοινή αντίληψη πλέον ότι το νερό , αφενός πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες με δίκαιο τρόπο, αφετέρου όμως θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε αυτό να μην υποβαθμίζεται και παράλληλα να μην καταστρέφονται τα οικοσυστήματα. Η διαχείρισή του επομένως, οφείλει να γίνεται με γνώμονα τη βιωσιμότητα και όχι την λογική της μεγιστοποίησης του όποιου κέρδους. 
Η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, περισσότερο από ποτέ αναγκαία , θα πρέπει σίγουρα να λειτουργεί με άξονες την επάρκεια, την προστασία και τη διατήρηση των υδατικών πόρων και των υδάτινων οικοσυστημάτων . Ολοκληρωμένη διαχείριση όμως χωρίς την μέριμνα για μείωση της κατανάλωσης και της ενέργειας που τη συνοδεύει, δεν νοείται. Στο θέμα της ενέργειας, η προμήθεια, επεξεργασία και διανομή νερού συντελούν σε υψηλά ποσά . Ενώ σε ότι αφορά στην κατανάλωση και δη στην υπερκατανάλωση ενός αγαθού που δεν είναι ανεξάντλητο, έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στη μείωση της σπατάλης. Κι αυτό γιατί πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ,το πρόβλημα του νερού δεν είναι ένα ισοζύγιο "ζήτησης και προσφοράς" το οποίο λύνεται με νέα έργα. Το θέμα είναι, ότι θέλουμε όλο και περισσότερο από τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο. 
Τα προβλήματα του νερού , επομένως στη Χίο, όπως και παντού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνία μας, τις καταναλωτικές συνήθειες και πρότυπά που υιοθετούμε και έχουν να κάνουν εν τέλει με τις επιλογές μας για τον κόσμο τον οποίο θέλουμε να φτιάξουμε. Γι' αυτό το λόγο , εμείς στον Έλικα θεωρούμε ότι, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα του νερού απομονωμένα ως ένα τεχνικό θέμα, αλλά σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές επιλογές, καθώς και τις οικονομικές, περιφερειακές, χωροταξικές και κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες τις καθορίζουν. Παράδειγμα στη Χίο το φράγμα Κόρης Γεφύρι με σχεδιασμό δεκαετιών, παραμένει ημιτελές , και έξω από την εποπτεία και τον σχεδιασμό της καθ' ύλη υπεύθυνης για τη υδατική διαχείριση υπηρεσίας της ΔΕΥΑΧ.


ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ;


Σε πολλές περιπτώσεις, αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα προκύπτει από την κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων και την κακή αξιολόγηση των αναγκών, και όχι από την πραγματική του ανεπάρκεια. Χαρακτηριστική και εδώ, είναι η περίπτωση του νησιού όμως, με την υπεράντληση, το πλήθος των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων, την κατασπατάληση του, την χρόνια διαρροή από το δίκτυο διανομής, παράγοντες που σε συνδυασμό με την χαμηλή βροχόπτωση (συγκριτικά με τα παρελθόντα έτη), οδήγησαν την παρουσία στο πόσιμο νερό, τοξικών βαρέων μετάλλων , σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, όμως ανιχνεύτηκαν σε όμως περιοχές του νησιού. Κι αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις από όμως τοπικούς φορείς για χαμηλά όρια , όμως μην ξεχνάμε ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι :
«Μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι χαμηλές και να μην υπερβαίνουν τα όρια, όμως τα βαρέα μέταλλα όταν εισέλθουν στον οργανισμό δρουν σωρευτικά».
Μία άλλη παράμετρος που χαρακτηρίζει την ιδιαιτερότητα του θέματος της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων στον νησί της Χίου, είναι και η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά σε δασικές εκτάσεις που αποτελούσαν πολύτιμη πηγή εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας. Το δάσος ως γνωστό , συγκρατεί το νερό της βροχής και βοηθάει να περάσει σιγά-σιγά στο υπέδαφος και να εμπλουτίσει τα υπόγεια νερά. Επίσης, κάνει πιο ήπιο το κλίμα και περιορίζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η καταστροφή του δάσους επομένως προκαλεί ένα ακόμα πρόβλημα στο υδατικό δυναμικό, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών και απώλειας γόνιμου εδάφους (διάβρωση). 
Ωστόσο και ενώ η θεματική του νερού απασχολεί εδώ και δεκαετίες την διοίκηση και τον πληθυσμό της Χίου, η ιστορική αναδρομή στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος βρίθει από σκάνδαλα και ημιτελή έργα. Στο σημερινό σχεδιασμό όπως πληροφορηθήκαμε έχουν καταγραφεί αρκετά έργα που βρίσκονται στο δρόμο υλοποίησης, μένει να αποδειχθεί και από την αποψινή ενημέρωση ότι αυτά θα είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, σε ένα ικανό βάθος χρόνου και να δώσουν τη δυνατότητα επανεμπλουτισμού των πηγών.
Αυτά σε μια εποχή, που το νερό κοστίζει ούτως ή άλλως , είτε δηλαδή το αγοράζουμε από τον Δήμο, είτε πίνουμε το «ασφαλές¨» πόσιμο εμφιαλωμένο νερό, ενώ τριγύρω μας ανθίζει και οργανώνεται ένα νέο εμπόριο. Αυτό του νερού! Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε ότι , σε παγκόσμιο επίπεδο ,η αγορά νερού-από την συλλογή υδάτινων πόρων έως την προμήθεια ύδατος-αναμένεται σύμφωνα με έκθεση της επιθεώρησης "Global Water Intelligence" να αγγίξει τα 545 δις δολάρια το 2016.
Οι επόμενοι αγώνες πολιτών και κυβερνήσεων όπως προδιαγράφεται, θα είναι εκείνοι που θα επιτρέψουν να διατηρήσουμε αυτό το αγαθό σαν το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα μας.



Γιούλα Αργυρούδη



20 Μαρτίου 2013 "Διαχείριση υδατικών πόρων στη Χίο". 





Σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου, το απόγευμα στις 18.00 στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ θα λάβει χώρα εκδήλωση και ανοιχτή δημόσια συζήτηση με θέμα το ΝΕΡΟ η για την ακρίβεια <<Διαχείριση των υδατικών πόρων στη Χίο>>
Μαζί με το πράσινο ινστιτούτο και τους οικολόγους πράσινους.......
Θεωρούμε σαν σύλλογος ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητηθεί τοπρόβλημα του νερού στη Χίο Να γίνουν ανταλλαγές απόψεων αλλά κυρίως να δούμε όσο γίνεται τα πράγματα πιο ξεκάθαρα ως προς το τι είναι εφικτόνα γίνει τόσο για την ποιότητα όσο και την ποσότητα του πολύτιμου αυτού αγαθού...
Επίσης θεωρούμε καθοριστικό μέτρο και την ευαισθητοποίηση του κοινούστην διαχείριση του νερού κατά τη χρήση του, έτσι ώστε να μειωθεί ηκατανάλωση του!!
Η συμμετοχή μας επομένως στην εκδήλωση κρίνεται εξαιρετικά σημαντική!
Ζητούμε όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών μας.
Χθες Τρίτη μαζί με την πρόεδρο επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Κ.Μ. Φυτούση όπου του καταθέσαμε τις ανησυχίες μας και μας ενημέρωσε για τα έργα που προβλέπονται να υλοποιηθούν άμεσα για την βελτίωση των
υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ και την εξοικονόμηση νερού.

Πρόγραμμα - ομιλητές
Χαιρετισμός από τη Γιούλα Αργυρούδη, Πρόεδρο συλλόγου μας. (Φίλοι προστασίας περιβάλλοντος "ΕΛΙΞ" )

Γιώργος Μαστοράκης: Παρουσίαση ιστορικών στοιχείων και θέσεων του Συλλόγου Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου για τη διαχείριση υδατικών πόρων

Ευάγγελος Πισσίας: Διαχείριση λεκανών απορροής και υδάτινων οικοσυστημάτων 

Ηλίας Γιαννίρης: Διαχείριση υδατικών πόρων στα νησιά του Αιγαίου

Ακολουθεί συζήτηση.

O Γ. Γραμματέας
Μανώλης Φύσσας



14 Μαρτίου 2013 "Δασοπροστασία και Εθελοντισμός". 

Ο Έλικας παρακολούθησε την ημερίδα " Δασοπροστασία, Εθελοντισμός- Δράση πολιτών" που οργάνωσε το ΚΠΕ Ομηρούπολης στις εγκαταστάσεις του στην Kλειδού. Εκεί η πρόεδρος του Έλικα κ. Γιούλα Αργυρούδη, έκανε μια παρουσίαση με τίτλο "Χίος το νησί μας, πόσο Πιτυούσα και πόσο Μαυρονήσι-Αιθάλια;" το κείμενο της παρουσίασης καθώς και την παρουσίαση αυτούσια παραθέτουμε εδώ.





Κάποια από τα ονόματα που κατά καιρούς δόθηκαν σ’αυτόν τον μοναδικό τόπο από αρχαίους ιστορικούς – γεωγράφους ή περιηγητές, είχαν να κάνουν με την φυσιογνωμία του νησιού, την ιδέα που εντυπωνόταν στον επισκέπτη. Έτσι κατά τον ιστορικό- γεωγράφο Ισίδωρο, οι μεν Σύροι αποκαλούσαν Χίο τη μαστίχα, ο δε περιηγητής Dapper λέει ότι Chia σημαίνει όφις στη συριακή γλώσσα εξ ου και το άλλο όνομα της Χίου Οφιούσα, το οποίο δόθηκε λόγω των πολλών φιδιών που είχε. Ωστόσο ένα άλλο όνομα της Χίου που μάλλον πέρασε οριστικά στην ιστορία της, ήταν Πιτυούσα, λόγω των πολλών πεύκων που υπήρχαν, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Ένα άλλο όνομά της, δηλωτικό της χλωρίδας της ήταν Αριούσα από το δέντρο «αριών», το οποίο είναι ένα είδος δρυ – πρίνου. Τα άρια (δρυς) κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Χίου. Άλλα ονόματα ήταν Αιθάλη (αναφέρει ο έφορος Πλίνιος) και Αρέθουσα, αναφέρουν ο Ιταλός Ruberto Valentino και ο Ιερώνυμος , ενώ στην Βικιπαίδεια αναφέρεται στο ιστορικό της παρελθόν και σαν Μαυρονήσι, ένας χαρακτηρισμός που εν μέρει θα δικαιολογείτο και σήμερα.

Η Χίος βέβαια δεν δικαιολογεί δυστυχώς πια, πολλά από τα προσωνύμια που τις αποδόθηκαν στην ιστορική της διαδρομή κι έχασε πολύ από την λάμψη και την ακτινοβολία που κάποτε θάμπωνε τους περιηγητές. Αν και Χίος δεν είναι μόνο τα δάση πρώην και νυν, η μαστίχα, η χλωρίδα και η πανίδα γενικότερα, αυτά αποτελούν όμως το σημαντικότερο κομμάτι ενός πολυοργανισμού που μας περιλαμβάνει, αντανακλούν και αντανακλώνται στη ζωή μας. Οι ειδικοί επιστήμονες θα μπορούσαν να αναλύσουν τη σημασία της όποιας μεταβολής η απώλειας , και δη της τελευταίας, για το φυσικό περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και οικονομία αλλά και για την διατήρηση της παράδοσης,

Με αφορμή αυτή την τελευταία μεγάλη και πολυεπίπεδη απώλεια,από την πρόσφατη μεγαπυρκαγιά, εκδηλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο η σημαντική βοήθεια των εθελοντών, κυρίως των εθελοντών δασοπυροσβεστών , αλλά και άλλων ομάδων και απλών κατοίκων της Χίου, όπως και των γειτονικών μας νησιών της Σάμου της Ικαρίας της Μυτιλήνης. Προσπάθειες σημαντικές τόσο για την αξία της προσφοράς όσο και για την ουσιαστική ενίσχυση του έργου των Πυροσβεστών.

Ωστόσο κι ενώ οι άμεσες επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη χλωρίδα και την πανίδα όπως βεβαιώνει και η WWF στον οικολογικό απολογισμό της για τη Χίο, είναι σημαντικές, η μελλοντική εξέλιξη τόσο των καμένων περιοχών όσο και των άκαυτων , εξαρτάται από τον τρόπο που θα τις διαχειριστούμε. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κάηκαν 148.000 στρέμματα όπως αυτά αποτυπώθηκαν από το περίγραμμα της φωτιάς, ενώ σε προηγούμενες πυρκαγιές στα έτη 1988 και 1987 είχαν καεί 83.670 και 48.196 στρ. αντίστοιχα. Κάποια δάση δεν θα αναγεννηθούν ποτέ ξανά, όπως αυτά των υψηλών απρόσιτων ορεινών περιοχών, τα καταφύγια άγριας ζωής, επλήγησαν σχεδόν ολοκληρωτικά , αλλά και γενικότερα όπως ενημερώνει και προειδοποιεί η WWF, έχουν υποβαθμιστεί τόσο η φυσική βλάστηση και τα εδάφη που την υποστηρίζουν , την τελευταία 20ετία, από φυσικές και ανθρώπινες διεργασίες, ώστε να κινδυνεύει το νησί από απερήμωση.

Και ενώ είναι αξιοσημείωτη η αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας στον τομέα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν καθώς θα αναλύονται και θα ερμηνεύονται τα αποτελέσματα από την πρόσφατη πυρκαγιά και θα επανασχεδιάζεται ο συντονισμός δράσεων . Οι παλιοί σοφοί μας έλεγαν τα παθήματα γίνονται μαθήματα, κι ελπίζουμε σε έναν ειλικρινή και αντικειμενικό απολογισμό, ο οποίος θα συντείνει στην καλύτερη θωράκιση του νησιού μας στο μέλλον, ενώ οι προκλήσεις και οι απειλές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο , γνωρίζουμε ότι θα είναι πολλές και απρόβλεπτες. Η ανάκαμψη σε βάθος χρόνου εξαρτάται από την ορθή διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων , και τις σωστά οργανωμένες δράσεις αποκατάστασης.

H πολιτεία, αλλά και ο καθένας από εμάς σαν μονάδα, σαν ομάδα, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού, θα πρέπει να αντιληφθούμε, ότι θα συμβάλλουμε ενεργά σ αυτήν την προσπάθεια. Η εθελοντική εργασία σ αυτό το κομμάτι είναι πολύτιμη και αναγκαία. Θα απαιτηθεί για πολλά χρόνια μια συστράτευση και συνεργασία υπηρεσιών, εθελοντών, τοπικών φορέων, ενεργών πολιτών ακόμα και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που με ενωμένες δυνάμεις θα δουλέψουν μ ένα κοινό στόχο και όραμα, την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του νησιού μας.

Το πεδίο δράσης μεγάλο, όπως και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, μεγάλες και αντικρουόμενες. Αρκεί η πολιτεία με τις εγγενείς της αδυναμίες , να μεριμνήσει για την αποκατάσταση αλλά και ταυτόχρονα να αξιολογήσει, για παράδειγμα, τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για περισσότερη χορτολιβαδική έκταση; Έχει τα μέσα να επιβλέψει για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία τόσο από την λαθρουλοτόμηση όσο και από την υπερβόσκηση; Με τη σημερινή βροχή αναρωτιόμαστε πρόλαβαν να ολοκληρωθούν τα ανασχετικά έργα ώστε να μην καταλήξει πολύτιμο χώμα στην θάλασσα; Και στο μεταξύ, βιώνοντας την οικονομική – ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την χώρα μας , αναλογιζόμαστε , πόσο συγκροτημένη θα πρέπει να είναι τελικά αλλά και αποφασισμένη η εθελοντική δράση των πολιτών και πόσο συνειδητοποιημένη η κοινωνία σε μια εποχή που επαναξιολογούνται οι προτεραιότητες και οι ηθικοί κώδικες; Όταν γνωρίζουμε ότι πολλοί συντοπίτες μας στην ανάγκη να ζεσταθούν σε έναν δύσκολο και βαρύ οικονομικά και κλιματολογικά χειμώνα, έχουν ανάγκη από τα κομμένα ξύλα, τότε, ποια προτεραιότητα θα υπερισχύσει;

Το στοίχημα μεγάλο λοιπόν, όσο και το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης και συλλογικής ευθύνης. Ενημέρωση και δράση , έλεγχος για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου σε ότι έχει να κάνει με την ανάκαμψη, την αποκατάσταση , την προστασία του τόπου, της ζωής μας είναι οι άξονες που θα πρέπει να μας οδηγούν. Κι αλήθεια θα είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τις διαδικασίες και τους χρόνους μέσα στους οποίους οφείλει η πολιτεία να κινηθεί ώστε να προστατεύσει και να διαχειριστεί το αποδεδειγμένα υποβαθμισμένο πλέον δασικό και όχι μόνο περιβάλλον .

Στο επίπεδο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης , τα κοινωνικά δίκτυα , τα τοπικά ΜΜΕ, οι πολλές εθελοντικές ομάδες , τα σχολεία με τα περιβαλλοντικά προγράμματα και τις κοινωνικές δράσεις, οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα της προσπάθειας να διατηρηθεί η προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην αιχμή του δημόσιου διαλόγου και της κοινωνικής προσοχής. Και είναι εξ ίσου σημαντικό να διατηρηθεί ακμαίο το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση όλων μας, τώρα που απομακρυνθήκαμε χρονικά από ένα καταστροφικό συμβάν, που έσβησαν οι λάμψεις της φωτιάς από την εικόνα της τηλεόρασης, και ο συναγερμός που είχε σημάνει στο νησί. Ωστόσο η επόμενη μέρα θα είναι χρόνια συντονισμένων δράσεων για την τόνωση, την επούλωση, την αναδιάρθρωση , τη συνέχεια.

Γιούλα Αργυρούδη,

Χίος 22.02.13






14 Μαρτίου 2013 Δράσεις Έλικα τον χρόνο που πέρασε. 

Την περίοδο που η ιστοσελίδα ήταν αδρανής ο "Έλικας" συμμετείχε σε πάρα πολλές δράσεις. Μερικές από αυτές σας παρουσιάζουμε σήμερα έστω και καθυστερημένα.


Ο Έλικας έδωσε δυναμικό παρών, σε όλες της εκδηλώσεις για την ώρα της γης στη Χίο, από το Μάρτιο του 2011 μέχρι σήμερα.




Ο Έλικας συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τις δράσεις κατά των ναρκωτικών το καλοκαίρι του 2012. Στη φωτογραφία η Πρόεδρος του Έλικα κ. Γιούλα Αργυρούδη και ο Γραμματέας κ Μανώλης Φύσσας.







Πολλές και επιτυχημένες οι κοινές δράσεις και εξορμήσεις, Έλικα και Ποδηλατείν, η προτροπή για χρήση ποδηλάτου στο νησί, όπως και η συμμετοχή σε ομάδα σχεδιασμού ποδηλατικών διαδρομών με πολεοδόμους, χωροτάκτες και την τοπική αυτοδιοίκηση. 
Τελευταία κοινή δράση ποδηλατοδρομία μέχρι την Αγ.Φωτεινή( Ιούλιος 2012) και καθαρισμός της παραλίας!

Το καλοκαίρι του 2012, ο Έλικας βρέθηκε στα χωριά της Αμανής και συμετείχε στον καθαρισμό των παραλιών της περιοχής.



Ο Έλικας συμμετέχει στη γιορτή εθελοντισμού στο Ίππειος της Λέσβου, την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Η πρόεδρος Γιούλα Αργυρούδη ενημέρωσε για την έκταση της καταστροφής που προκάλεσε στο νησί της Χίου η πρόσφατη πυρκαγιά, ευχαρίστησε τις εθελοντικές ομάδες Λέσβου που προσέτρεξαν σε βοήθεια και δέχθηκε τις προτάσεις για συμμετοχή στις προσπάθειες αποκατάστασης και κατασκευής ανασχετικών φραγμάτων με κορμοδέματα.

Σχετικό δημοσίευμα θα βρείτε ΕΔΩ

Έγκαιρα και πριν την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς ο Έλικας έσπευσε να βοηθήσει τις μάχιμες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την εθελοντική του παρουσία στο πυροφυλάκιο της Λαγκάδας . Μετά την πυρκαγιά ένωσε τις δυνάμεις του με τις ομάδες των εθελοντών πυροσβεστών της Ιωνίας και της Καλλιμασιάς, καλύπτοντας για ένα μήνα το νυχτερινό πυροφυλάκιο του Αγίου Μηνά.

Ο Έλικας συμμετείχε ενεργά στο συνέδριο (15-16 Οκτωβρίου 2012) που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος στην Χίο, για την αποκατάσταση του νησιού, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2012. Συμφώνησε στην έκδοση του Ψηφίσματος νο 1 και πρότεινε την έκδοση του 2ου ψηφίσματος για τον εθελοντισμό.




14 Μαρτίου 2013 Επαναλειτουργία Ιστοσελίδας 


Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από ένα χρόνο αδράνειας της ιστοσελίδας του Έλικα, από σήμερα 14 Μαρτίου 2013 θα λειτουργεί και πάλι κανονικά και θα σας ενημερώνει για τις δράσεις του αλλά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Η απραξία στο διαδύκτιο δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη δράση του συλλόγου η οποία ουδέποτε αδράνησε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και σας παρακαλούμε ότι προτάσεις έχετε σχετικά με την ιστοσελίδα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον webmaster.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά