Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε (502 υπέρ, 137 κατά κι 27 αποχές), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, την ΄Εκθεση Rodust γιά την Αναθεώρηση του Βασικού Κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (Κ.ΑΛ.Π.). Με την ψήφο τους οι Ευρωβουλευτές επιδιώκουν να μεταρρυθμίσουν την Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, γιά ν’ αντιμετωπιστεί η Υπεραλίευση κι οι καταστροφικές μορφές αλιείας, ν’ ανακάμψει ο θαλάσσιος πλούτος και να γίνει βιώσιμο το Επάγγελμα του Ψαρά μακροχρόνια. Αυτή η ιστορική ψηφοφορία -είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει γιά την Αλιευτική Πολιτική- ρίχνει το γάντι τώρα στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις που θα συναντηθούν στο Συμβούλιο Αλιείας αυτόν τον μήνα γιά ν’ αποφασίσουν τη θέση τους σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (Κ.ΑΛ.Π.).
Καθοριστικής σημασίας είναι οι Ρυθμίσεις που απαιτούν βιώσιμα επίπεδα αλιείας από το 2015 κι έπειτα, Θέσπιση Διαχειριστικών Σχεδίων γιά τ’ Αλιευτικά Πεδία, ώστε να μπορέσουν τ’ Αλιευτικά Αποθέματα ν’ αποκατασταθούν σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, γιά ν’ ανακάμψει με φυσικό τρόπο ο Πλούτος των Θαλασσών και Δέσμευση γιά τον τερματισμό των μαζικών απορρίψεων ψαριών στη θάλασσα (οι απορρίψεις φτάνουν σήμερα μέχρι και το ¼ των ποσοτήτων που αλιεύονται).
Οι Υπουργοί Αλιείας της ΕΕ να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτήν την Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και να υποστηρίξουν τη βιώσιμη Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αρχίζοντας αμέσως κι όχι το 2020. Αυτό θα επιτρέψει ν’ αποκατασταθούν τα Ιχθυαποθέματα το συντομότερο δυνατό, θα δώσει την ευκαιρία στον Κλάδο της Αλιείας να ξαναγίνει βιώσιμος και να δημιουργηθούν περισσότερες Θέσεις Εργασίας, με την είσοδο νέων στο Επάγγελμα.
Οι σημαντικότερες από τις Τροπολογίες τους που οδήγησαν σε αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα γιά τους Αλιείς και τα ψάρια αφορούν σε:
Κριτήρια τα οποία παρέχουν προνομιακή πρόσβαση στην Αλιεία γι’ αυτούς που αλιεύουν με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο.
Σύσταση Πανευρωπαϊκής Επιτροπής γιά να εξετάσει τον βαθμό στον οποίο κάθε Κράτος Μέλος συμμορφώνεται με τις Διατάξεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Έναν καλό ορισμό της προσέγγισης του Οικοσυστήματος στη Διαχείριση της Αλιείας.
Ρήτρα που λέει ότι όταν η ποιότητα των δεδομένων στον Τομέα της Αλιείας επιδεινώνεται, τότε οι Αλιευτικές Ποσοστώσεις πρέπει να μειωθούν (η προληπτική προσέγγιση σε λειτουργία).
Απαίτηση τα Κράτη Μέλη να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τις Ιδιωτικές Συμφωνίες μεταξύ των Ιδιοκτητών Σκαφών της Χώρας τους και Κυβερνήσεων τρίτων Χωρών.
Στον Τομέα της Υδατοκαλλιέργειας πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε μη-σαρκοφάγα είδη ψαριών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της Υδατοκαλλιέργειας από Ιχθυάλευρα κ’ Ιχθυέλαια, τα οποία προέρχονται τελικά από ένταση της Αλιευτικής Δραστηριότητας. &
Η στρατηγική αντίληψη ότι ο μόνος τρόπος γιά την Αλιεία να είναι επικερδής είναι να υπάρχει ξανά αφθονία Ιχθυαποθεμάτων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου