"Vessa - A Historic Village


Η λίστα που αναστάτωσε τα μαστιχοχώρια: Όσοι πρόλαβαν…πήραν μαστιχόδεντρα (ήχος)


Τώρα τι να πούμε? Να πούμε ότι όλα αυτά αποτελούν γελοιοποίηση του κράτους? Εξευτελισμό των ανθρώπων?. Γίνεται το κράτος να στηρίζεται σε φιλανθρωπίες? Και αντί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά ταμεία για διεκδίκηση αποζημιώσεων καταγράφει τις προσφορές των Βγενόπουλων. 
Κανένας δε θα σωθεί με 10, 20 δεντριλια (Νάταν κάνναβη το καταλαβαίνω!!) ή 50 ευρώ!!!!   Αν ήμουν πρόεδρος θα έστελνα στη Marfin και το Βγενόπουλο επιστολή που θα του έλεγα. "Κάνετε ότι δωρεές θέλετε, μόνο στην ανακοίνωσή σας προσθέστε τη φράση. "Δωρεά δεντριλίων στους πληγέντες μαστιχοπαραγωγους της Χίου  πλην των Βεσσιανών οι οποίοι έχουν αξιοπρέπεια και δεν δέχονται τέτοιους εξευτελισμούς για 50 ευρώ!!! Γελοίοι!!!!!!!!!"

Και ποιος νοιάζεται αν οι Βεσιανοί, οι Πυργούσοι ή οι Λατούσοι πήραν ή δεν πήραν δεντρα? Σκοπός τους δεν ήταν αυτός. Σκοπός τους ήταν να ακουστεί η φιλανθρωπία τους. Και αυτό το πέτυχαν.. Συμπάσχει ο Βγενόπουλος και η MARFIN  και από το υστέρημα τους κάνουν προσφορα στο κοινωνικο συνολο. Βοηθούν τους πληγέντες της φυσικής καταστροφής.... ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!!! 


Στον αστερισμό της…λίστας ζουν τα μαστιχοχώρια που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου, αφού ο τρόπος διάθεσης των 9.000 μαστιχοδενδρυλλίων, προσφορά της Marfinκαι του Ανδρέα Βγενόπουλου, από φυτώριο των Αρμολίων, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από παραγωγούς που έμειναν εκτός νυμφώνος.
Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο, ακόμη και ολόκληρα χωριά, όπως οι Ολύμποι, να μην έχουν ούτε έναν δικαιούχο, όπως ανέφερε το πρωί στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Μιχάλης Μάκκος.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Χρυσόπουλο το φυτώριο ακολούθησε το χρονοδιάγραμμα καταγραφής των δικαιούχων σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί από το δωρητή σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου και αφού έγινε δύο ημέρες αργότερα ενημέρωση των Προέδρων των χωριών στην οποία παρουσιάστηκαν οι 5 από τους 7 (απουσίασαν εκείνοι από το Λιθί και τον Άγιο Γεώργιο Συκούση).
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ενδιαφέρον των παραγωγών, όπως αναμενόταν ήταν μεγάλο και ήδη από την πρώτη μέρα η λίστα έκλεισε καταγράφοντας 166 άτομα, τα οποία δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ικανοποιηθούν όλα, όπως είπε ο κ. Χρυσόπουλος.
Ο ίδιος επισήμανε ότι τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας και δεν αποτελεί ευθύνη του φυτωρίου η παραμονή εκτός λίστας παραγωγών από συγκεκριμένα χωριά.
Ο ιδιοκτήτης του φυτωρίου τόνισε επίσης ότι με πρωτοβουλία τους αναζήτησαν χορηγό για τη διάθεση δενδρυλλίων στους μαστιχοπαραγωγούς και τελικά υπήρξε αυτή η προσφορά Βγενόπουλου, αναγνωρίζοντας ότι εκ των προτέρων ήταν γνωστό ότι δεν θα καλύπτονταν οι ανάγκες όλων.
Απ’την πλευρά του ο Πρόεδρος των Ολύμπων υποστήριξε ότι παρόλο που στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των Προέδρων Βέσσας, Ελάτας, Ολύμπων, Αρμολίων και Πυργίου με τον ιδιοκτήτη του φυτωρίου συμφωνήθηκε να μην ξεκινήσει την επόμενη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, η καταγραφή των δικαιούχων, αλλά να δοθεί ένα διάστημα να πάρουν από τα ΚΕΠ τις βεβαιώσεις για τη δήλωση ζημιάς στην παραγωγή τους, ασκήθηκαν πιέσεις από παραγωγούς και ξεκίνησε η διαδικασία με αποτέλεσμα όσοι τήρησαν τα συμφωνηθέντα να μείνουν ξεκρέμαστοι.
Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε ότι για να είναι πιο δίκαιη η κατανομή θα μπορούσε να μειωθεί το ποσοστό των δενδρυλλίων που φτάνει στο 30% των δέντρων που κάηκαν στη φωτιά, στο 10% ώστε να υπάρξουν περισσότεροι δικαιούχοι.
Έντονα αντέδρασε στον τρόπο διανομής των δενδρυλλίων και ο Ολυμπούσης, Γιάννης Κοκαράκης λέγοντας ότι θα είχαν αποφευχθεί οι γκρίνιες αν υπήρξε συγκεκριμένος αριθμός μαστιχόδεντρων για κάθε πληγέντα οικισμό και όχι σήμερα να παρατηρείται το φαινόμενο άλλα χωριά να έχουν πάρει 4.000 δεντράκια και άλλα το απόλυτο μηδέν.
Στους ευνοημένους της κατανομής, κατά τους διαμαρτυρόμενους, φαίνεται να είναι οι Ελατούσοι, ενώ να σημειώσουμε ότι αντιδράσεις υπήρξαν και από παραγωγούς στον Αγ. Γιώργη Συκούση.



Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά


Φιλικά