"Vessa - A Historic Village


Μοντέλο διοίκησης και εξάσφαλιση των συμφερόντων των Μαστιχοπαραγωγών

Ένα πρόβλημα, το οποίο συναντάται διαχρονικά στις πολυμετοχικές επιχειρήσεις,και στις συνεταιριστικές οργανώσεις, αφορά τον τρόπο διοίκησης, την αντιπροσωπευτικότητα στα όργανα διοίκησης, και την χειραγώγηση των μικρομετόχων από εκπροσώπους ξένους προς τα συμφέροντα τους.
Εγώ σήμερα θα επικεντρωθώ στον πρώτο παράγοντα,που αφορά τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός τέτοιου οργανισμού.
Και για να το κάνω και πιο ρεαλιστικό θα αναφερθώ στο παράδειγμα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι μια συνεταιριστική οργάνωση, μέτοχοι της οποίας είναι οι 20 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί μαστιχοπαραγωγών του νησιού.
Αυτοί οι 20 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί ανήκουν με την σειρά τους σε 4.000 περίπου αγρότες - συνεταιριστές, οι οποίοι καλλιεργούν και παραδίδουν την μαστίχα τους στην ΕΜΧ.
Με λίγα λόγια δηλαδή, ο αγρότης παραγωγός μέσω των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, έχει την κυριότητα συνολικά της Ένωσης, καθώς και το δικαίωμα και την ευθύνη της διοίκησης της.

Χρόνια τώρα το μοντέλο διοίκησης, ήταν συνυφασμένο με τον πολιτικό σχηματισμό ο οποίος κυβερνούσε την χώρα. 
Δηλαδή είχαμε τους πράσινους και τους μπλε, οι οποίοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έχοντας ως αναγνωριστικό στοιχείο τους, την κομματική τους ταυτότητα επιδίωκαν να διοικήσουν τον οργανισμό.


Έτσι πορευτήκαμε αρκετά χρόνια. 
Ο Αγρότης, Παραγωγός, Μέτοχος, νοιαζόταν πρώτα για το αν τα κλειδιά της Ένωσης θα έχουν οι αντιπρόσωποι της δικής του κομματικής παράταξης, και σε δεύτερο λόγο, τον ένοιαζε η διαχείριση που γίνεται στο προιόν, και ο βαθμός εξυπηρέτησης των συμφερόντων του από την εκάστοτε διοίκηση.


Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν να δημιουργηθούν μια σειρά καταστάσεων οπου ο Αγρότης, από κύριος της Ένωσης, είχε κατά κύριο λόγο μετατραπεί σε απλό Προμηθευτή, αλλά όλα αυτά, θα έχουμε τον χρόνο να τα συζητήσουμε και στο μέλλον.


Αυτό που προέχει σήμερα είναι να ξεκαθαρίσουμε πως θέλουμε την ΕΜΧ στο δω και μπρος.
Δεν είναι της ώρας να αναφερθώ σε στρατηγική, κερδοφορία, εμπορική εκμετάλλευση, τώρα είμαστε σε εποχή παραδόσεων και νομίζω είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ειπωθούν και να αναλυθούν κάποια πράγματα.


Όλοι θυμάστε πέρυσι, την αντίδραση σύσσωμων σχεδόν των Μαστιχοπαραγωγών που ένα βροχερό πρωινό του Δεκέμβρη, επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της ΕΜΧ στην Καρδαμάδα και απαίτησαν την εξασφάλιση της αξιοπιστίας κατά την διάρκεια των παραδόσεων.


Ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 50 τουλάχιστον χρόνια που ο Μαστιχοπαραγωγός σηκώθηκε από την καρέκλα του καφενείου, και απαίτησε τα αυτονόητα.
Τα τελευταία χρόνια λοιπόν παρατηρείται μια συνεχής μείωση της τιμής του παραγωγού, η οποία μείωση δεν δικαιολογείται από τον κανονισμό παραλαβών όπως αυτός εγκρίνεται από τα συλλογικά όργανα, και η οποία μείωση πλέον αποδεικνύεται και μαθηματικά.


Το Οικονομικό έτος 2013, καταγράφηκε η χαμηλότερη μέση τιμή αποζημίωσης της μαστίχας της τελευταίας δεκαετίας. 
Η τιμή του 2013 ήταν 65,57€ το κιλό, όταν από το 2004 έως και το 2011 ή μέση τιμή αποζημίωσης της μαστίχας κυμάνθηκε από 70,5 έως και 73 ευρώ το κιλό.


Πίνακας μεταβολής μέσης τιμής Μαστίχας


  Πίνακας μεταβολής μέσης τιμής Μαστίχας
Έτος
Τιμή Παραγωγού
% Μείωση
2011
                   71,52  

2012
                   68,39  
-4,38%
2013
                   65,57  
-4,12%
-8,50%


Στον παραπάνω πίνακα, εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς το γεγονός της μείωσης της μέσης τιμής της μαστίχας για το 2012 και το 2013 κατά 6 περίπου ευρώ το κιλό, δηλαδή μείωση της τάξης του 8,5% τα τελευταία 2 χρόνια.


Επειδή θεωρώ πλέον σίγουρο ότι αυτός ο κατήφορος της μέσης τιμής,δεν θα σταματήσει εδώ, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΧ, έθεσα θέμα για να μπει "Ρήτρα Τιμής παραγωγού", με την οποία θα διασφαλίζεται μια κατώτερη μέση τιμή, για τον παραγωγό.


Πως θα λειτουργεί αυτό;


Αν η μέση τιμή αποζημίωσης της ΕΜΧ είναι κάτω από την τιμή η οποία έχει ορισθεί με την Ρήτρα, τότε η διαφορά που δημιουργείται επί τα κιλά της παραδιδόμενης ποσότητας, θα σχηματίζουν ένα ειδικό αποθεματικό, τα χρήματα του οποίου θα μερίζονται, σε μεταγενέστερο χρόνο, και με συγκεκριμένη διαδικασία ξανά στον παραγωγό. 


Δυστυχώς η πρόταση μου, ως συνήθως δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ.
Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τον τρόπο που ο καθένας σκέφτεται και αποφασίζει, μπορώ όμως να σας πω συνοπτικά τι μπορούμε να κερδίσουμε με αυτό.


Τι κερδίζουμε ;

Διασφαλίζεται η αξιοπιστία του συστήματος παραλαβών της ΕΜΧ.
Ο παραγωγός εξασφαλίζει τον κόπο του, και το γεγονός ότι δεν γίνεται πλεόν βορά σε αστοχίες του μηχανήματος ή σε λανθασμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις κατά την παραλαβή.
Εξορθολογίζεται η εικόνα της οικονομικής και επιχειρησιακής κατάστασης του Οργανισμού.
Ο παραγωγός γίνεται επιτέλους και ουσιαστικά, εκτός από προμηθευτής και μέτοχος της ΕΜΧ.
Αποκαλύπτεται η παθογόνος πλευρά μιας οικονομικής κατάστασης, όπου το σταθερό κόστος (Fixed Cost), είναι ο κύριος ρυθμιστής των τιμών που αποζημιώνεται ο παραγωγός - μέτοχος.
Μετράται επιτέλους το ύψος των πωλήσεων και της κερδοφορίας, το οποίο είναι επιθυμητό,και για το οποίο ο μέτοχος παραγωγός θεωρείται ευχαριστημένος και δεσμευμένος με την ΕΜΧ.
Εξασφαλίζεται μια δια παντός η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα θέματα. 
Εγώ τα εξέθεσα με κάθε λεπτομέρεια στο Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. 
Απέδειξα με ποσοτικά δεδομένα την αστοχία των τιμών του μηχανήματος παραλαβής, από περίοδο σε περίοδο.
Οι κύριοι συμβουλοι τα θεώρησαν ψηλά γράμματα.....δικαίωμα τους. 
Ο καθένας θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του έναντι των παραγωγών μετόχων. 
Αυτοί άλλωστε έχουν και τον τελευταίο λόγο.


Γιώργος Τούμπος
Μέλος Δ,Σ ΕΜΧ
Αντ/δρος Συνεταιρισμού Πυργίου


ΥΓ : Υπάρχουν και άλλα πολλά, τα οποία αναλύθηκαν χθες, δεν θεωρώ καλό για τον οργανισμό να τα δημοσιοποιήσω τώρα. Σε μια μελλοντική συγκέντρωση θα αναλυθούν και θα επεξηγηθούν όλα.

http://mastixi.blogspot.gr/2014/11/blog-post_23.html





Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά