ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

"Vessa - A Historic Village


Μια πρώτη ανάγνωση των εκλογικών αποτελέσματων 2014

( Συγχαρήτηρια σύντροφοι & φίλοι ) 26-5-2014

Μακριά από τους δημοσκόπους και τους στατιστικολόγους, που καθημερινά αποδεικνύουν ότι δεν γνωρίζουν που παν τα τέσσερα, αφού κύρια οι κρίσεις και τα συμπεράσματά τους βγαίνουν από κάποια θολά κριτήρια και ποσοστά και όχι από τους απόλυτους αριθμούς (τυχαίο, δεν νομίζω), καλό θα ήταν να επιχειρήσουμε, τουλάχιστον τοπικά, μια πρώτη ανάγνωση, προσέγγιση, ανάλυση, του εκλογικού αποτελέσματος.

Πανηγυρική νίκη στο δήμο Χίου του κ. Βουρνού «Ν.Δ.» με 17.000 περίπου ψήφους, έναντι 11.000 περίπου ψήφων του κ. Λαμπρινούδη «ΠΑΣΟΚ».

Παρατήρηση πρώτη: Τουλάχιστο 1.200 ψηφοφόροι παραπάνω προσήλθαν στις κάλπες στο δεύτερο γύρο, οι οποίοι όπως δείχνουν τα αποτελέσματα κατά κύριο λόγο κατευθύνθηκαν στον κ. Βουρνού. ( Λέμε τουλάχιστο γιατί δεν αποκλείεται να ήταν περισσότεροι, αφού κάποιοι άλλοι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου μπορεί να επέλεξαν το δρόμο της αποχής και του άκυρου-λευκού που αυξήθηκαν σημαντικά κατά το δεύτερο γύρο). 

Παρατήρηση δεύτερη: Περίπου 1.900 ψηφοφόροι του κ. Λαμπρινούδη, του πρώτου γύρου, επέλεξαν στο δεύτερο γύρο να ψηφίσουν τον κ. Βουρνού. Ούτε αυτό βέβαια ήταν τυχαίο.

Παρατήρηση τρίτη: Άλλοι 1.700 ψηφοφόροι ακόμα που είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο άλλη παράταξη ( την κ. Φρεζούλη «ΣΥΡΙΖΑ» και το Σκούφαλο «ΚΚΕ» ), ψήφισαν τον κ. Βουρνού. Γνωρίζω ότι οι Συριζάνοι θα διαρρήξουν τα ιμάτιά τους. Αλλά με δεδομένο ότι κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση (οποία υποκρισία) και με δεύτερο δεδομένο ότι η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο χώρους είναι έντονη και εμφανής, σε αντίθεση με τη Λαϊκή Συσπείρωση που κάλεσε σε άκυρο ή λευκό, (άλλωστε αυτά στο δεύτερο γύρο ανήλθαν στα 1.900 ψηφοδέλτια) θα πρέπει καλοπροαίρετα να συμπεράνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου κακέκτυπου ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκε προς τον κ. Βουρνού. Κατά τα άλλα άβυσσος τους χωρίζει και αυτούς από τη δεξιά. 

Παρατήρηση τέταρτη: Και όλοι οι 2.000 ψήφοι μας να κατευθύνονταν στον κ. Λαμπρινούδη, θα του έλειπαν άλλες 4.000 ψήφοι για να κερδίσει τις εκλογές. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Θέλω να συγχαρώ τους συντρόφους και φίλους, που άντεξαν στο έντονα πολωτικό κλίμα του δεύτερου γύρου και δεν ψήφισαν κανέναν από τους δύο. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η επίθεση, από το χώρο του κ. Λαμπρινούδη στο όνομα κάποιων αστείων και ξεπερασμένων επιχειρημάτων, όπως περί μικρότερου κακού ή περί προοδευτικού χώρου. 

Την ίδια στιγμή ο χώρος τους συγκυβερνά με την (επάρατη) δεξιά και έχει ξεσκίσει τον ελληνικό λαό με τα απάνθρωπα και καταστροφικά οικονομικά μέτρα που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, μια μικρή αναφορά στις περιφερειακές εκλογές. Στον πρώτο γύρο οι 7 συνδυασμοί που είχαν πάρει μέρος στις εκλογές έλαβαν περίπου 106.000 ψήφους. Στο δεύτερο οι κ.κ. Καλογήρου (Ν.Δ.) και Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ) έλαβαν 87.000 ψήφους. Περίπου 19.000 λιγότεροι ψήφοι. 

Με δεδομένο ότι τα κριτήρια ήταν περίπου τα ίδια με τις δημοτικές εκλογές και ότι ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης έλαβε 15.500 ψήφους, μπορείτε να συμπεράνετε ποιος ψήφισε ποιόν. 

Το κριτήριο λοιπόν ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα και μοναδικό, η επόμενη μέρα. Και η μέρα αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη λαϊκή συσπείρωση με προοπτική τη λαϊκή εξουσία.

Συγχαρητήρια σύντροφοι και φίλοι, το κεφάλι ψηλά, βαδίζουμε καλά. Και όπως έλεγε ο συν. Φλωράκης, το κλίμα είναι καλό, ούτε στράβωσε, ούτε το έφαγε ο γάδαρος.

Όσο για τον ελληνικό λαό, εμείς εφόσον το επιθυμεί και όσο το καταλαβαίνει, θα αγωνισθούμε μαζί του για καλύτερες μέρες. Οφείλω όμως να του αφιερώσω ένα απόσπασμα από το ποίημα του μεγάλου τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο ¨Το πιο παράξενο των πλασμάτων¨

……….

Είσαι σαν το πρόβατο, αδερφέ μου,

όταν ο δήμιος το δέρμα σου φορώντας,

όταν ο δήμιος σηκώνει το ραβδί του,

βιάζεσαι να γυρίσεις στο κοπάδι

και τρέχοντας πηγαίνεις στο σφαγείο

περήφανος σχεδόν. Γενικά, είσαι

το πιο παράξενο όλων των πλασμάτων, 

πιο παράξενο κι από το ψάρι που ζει μέσα

στη θάλασσα δίχως τη θάλασσα να ξέρει. 

Κι αν τόση δυστυχία στη γη υπάρχει,

είναι χάρη σ’ εσέ αδελφέ μου.

Αν είμαστε πεινασμένοι, εξαντλημένοι,

αν είμαστε ως το αίμα ξεγδαρμένοι,

σαν το σταφύλι πατημένοι

για να δώσουμε το κρασί μας,

να πω πως είναι από λάθος σου, όχι, 

μα ωστόσο φταις κ’ εσύ πολύ, αδελφέ μου.



Γιάννης Νομικός 

Υποψήφιος Δ.Σ. με τη Λαϊκή Συσπείρωση


Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά


Φιλικά