ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

"Vessa - A Historic Village


Γνωρίζουμε και περπατάμε τη «Μακριά Στράτα» με τη Βιβλιοθήκη Κοραή

Σάββατο 15/2, εισήγηση Γ. Πίκουλα «Περπατώντας σε στράτες και καλντερίμια» & Κυριακή 16/2 περιήγηση στη "Μακριά Στράτα" με το Γ. Χαλάτση

«Μόνο όταν περπατήσεις έναν τόπο μπορείς να πεις ότι τον γνωρίζεις». Την φράση αυτή που την μάθαμε από τα χείλη του Γιώργου Χαλάτση υιοθετεί η Βιβλιοθήκη Κοραή, η οποία μας καλεί να γνωρίσουμε και να αγγίξουμε την τοπική ιστορία, τις πηγές της και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Η Βιβλιοθήκη Κοραή θέλοντας να υποστηρίξει τις περιπατητικές διαδρομές του νησιού, διοργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων με στόχο η Χιακή κοινωνία να γνωρίσει τα μονοπάτια της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού, σαν γνώση, φιλοσοφία και τρόπο ζωής στα πλαίσια δημιουργικής διεξόδου για όλους μας και κυρίως τους νέους.
Εισήγηση καθηγητή Γιάννη Πίκουλα

Η απαρχή των περιπατητικών προγραμμάτων υποστηρίζεται θεωρητικά με την εισήγηση «Περπατώντας σε στράτες και καλντερίμια», του Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Πίκουλα, στις 15 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στη Βιβλιοθήκη. Ο εισηγητής επιχειρεί να δώσει τις κύριες αρχές της χερσαίας επικοινωνίας στα βυζαντινά και νεότερα χρόνια, που διαφέρουν ριζικά από αυτές της αρχαιότητας και τεκμηριώνει τη διάκριση των όρων λιθόστρωτο-στράτα (μεσαιωνικοί και βυζαντινοί χρόνοι) και καλντερίμι (μεταβυζαντινοί χρόνοι-τουρκοκρατία).
Περιήγηση στη «Μακριά Στράτα»

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, η Βιβλιοθήκη Κοραή διοργανώνει πεζοπορική πολιτιστική περιήγηση – με καθοδήγηση των: Γιάννη Πίκουλα και Γιώργου Χαλάτση – σε τμήμα της «Μακριάς Στράτας» (περισσότερο γνωστής σαν παλιός τούρκικος δρόμος Βολισσού). Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες ιστορικές διαδρομές της Χίου, η οποία θεωρείται από ειδικούς επιστήμονες, αλλά και από έμπειρους πεζοπόρους, ένα από τα αξιολογότερα οδικά μνημεία της Ευρώπης. Εντυπωσιάζουν τα πολύ καλά διατηρημένα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και η δεξιοτεχνία των παλιών μαστόρων.

Πληροφορίες

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail της Βιβλιοθήκης: info@koraeslibrary.gr ή στο τηλ. 22710-44246 μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 13/2/2014.

Για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης, απαιτείται η γνωστοποίηση από τους ενδιαφερόμενους του τρόπου μετακίνησής τους. Όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν με λεωφορείο που θα ξεκινήσει από τη Βιβλιοθήκη στις 8:00 π.μ., θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την πεζοπορία, θα υπάρχει μετάβαση στις Κηπουριές για φαγητό, στις ταβέρνες του χωριού, για όσους το επιθυμούν.

Όσοι θα έλθουν με τα αυτοκίνητά τους, θα πρέπει να βρίσκονται στον Άγ. Ισίδωρο του Πιτυούς στις 8:30 π.μ. και να μεριμνήσουν για την επιστροφή τους στην αφετηρία της διαδρομής.

Ο οδηγός της πεζοπορίας έχει τη δυνατότητα να μην επιτρέψει τη συμμετοχή όσων δεν διαθέτουν το στοιχειώδη απαιτούμενο εξοπλισμό (παπούτσια πεζοπορίας, σακίδια πλάτης, νερό).

http://www.aplotaria.gr/makria-strata-pikoulas-xalatsis-korai/


Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά


Φιλικά