ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

  • αποχαιρετισμοί - . . .σαν ρεσεψιόν μεγάλου ξενοδοχείου είναι οι θερινοί οικισμοί, «καλωσήρθατε-αντίο-ευχαριστούμε», και μετά ακολουθεί η μακρά ησυχία του φθινοπώρου και του...
    Πριν από 2 μήνες

"Vessa - A Historic Village


πιπερι και στα λαχανα



Δειτε στην πρωτη φωτογραφια ποσο ομορφα σχηματιζεται το κρυσταλλακι της μαστιχας. Της αρωματικης μαστιχας που μια φορα κι ενα καιρο εδινε το αρωμα της μονο στις τσικλες και στα λαχταριστα υποβρυχια. Δειτε κατω στη ριζα των μαστιχοδενδρων το ασπρο ψιλοκοσκινισμενο χωμα απο αργιλο που βοηθα να μαζευτουν οι κρυσταλλοι της μαστιχας καθαροι για περεταιρω επεξεργασια. Το Δεσποιναριον εβγαλε τις φωτογραφιες αυτες στο χωριο Αρμολια της νοτιας Χιου (μελλοντικο ποστ) που εκτος απο μαστιχοχωρι ειναι και κεντρο αγγειοπλαστικης.

Ειναι γνωστο οτι η μαστιχα δεν μπορει να ευδοκιμησει σε κανενα αλλο μερος του κοσμου, εκτος απο τη νοτια Χιο. Ουτε στη βορρεια, ουτε πουθενα αλλου. Θελετε οι εδαφικοι παραγοντες (το αργιλωδες και ασβεστολιθικο εδαφος), θελετε το μικροκλιμα, οπου και να προσπαθησαν να καλλιεργησουν το μαστιχοδενδρο, δε τα καταφερε κανεις. Το δενδρακι μεγαλωνει αλλα δεν παραγει το δακρυ με το υπεροχο αρωμα. Το δακρυ που συμφωνα με την Χιακη παραδοση, κυλησε για πρωτη φορα στον κορμο του σχινου οταν επεσε πανω το το αψυχο σωμα του Αγιου Ισιδωρου.

Η μαστιχα απο τα παλια χρονια, οταν ακομα οι ανθρωποι εψαχναν για γιατρικα στη φυση, ανακαλυφθηκε οτι ειχε θεραπευτικες ιδιοτητες κυριως στην ουλοθεραπεια. Ετσι το πρωτο ισως προιον που κυκλοφορησε απο γνωστη φαρμακευτικη οικογενεια της Χιου ειναι η οδοντοπαστα. Αντιβακτηριακη, λευκαντικη και ουλοθεραπευτικη. Η ιδια οικογενεια τα τελευταια χρονια εχει αναπτυξει μια τεραστια βιομηχανια προιοντων με μαστιχα και εχει ανοιξει υποκαταστηματα σε ολη την Ελλαδα και προσφατα και στη Νεα Υορκη. Ηταν καιρος λοιπον να γινει αυτη η εμπορικη εκμεταλλευση της θαυματουργης μαστιχας και η εξαγωγη της. Μεχρι προ τινος οι μεγαλυτεροι εισαγωγεις μαστιχας ηταν οι Γιαπωνεζοι που ανακαλυψαν και εκτιμησαν τις ιδιοτητες της κυριως στη λειτουγια της πεψης.

Συντομα οργανωθηκαν και οι μαστιχοπαραγωγοι της Χιου, και ανοιξαν παραρτηματα σε πολλα μερη της Ελλαδας προωθωντας τα Χιακα προιοντα σε ομορφες συσκευασιες.

Η μαστιχα λοιπον μπηκε στα σαπουνια μας, στα καλλυντικα μας, στα κουλουρακια μας, μπηκε παντου. Εαν μπειτε σε ενα απο αυτα τα μαγαζια που ανεφερα παραπανω, θα απορησετε ποσα προιοντα καινουργια κυκλοφορουν με μαστιχα. Το μαστιχελαιο που ειναι σχετικα ακριβο αλλα συμφερει γιατι περιεχει ολο το αρωμα της μαστιχας, και μια σταγονα φτανει να αρωματισει ενα κεηκ ειναι μια καλη αγορα για επιδοξους ζαχαροπλαστες. Ο Στελιος Παρλιαρος μας εχει δωσει πολλες συνταγες με μαστιχα και ομολογω οτι η πανακοτα που εχω φιαξει προσωπικα ηταν θεϊκη.

Περσυ ειδα στους μαστιχοπαραγωγους, καφε με αρωμα μαστιχας. Πηρα να δοκιμασω, αλλα αποδειχτηκε, ανθρακες ο θησαυρος. Οχι μονο αρωμα μαστιχας δεν ειχε αλλα χαλαγε και τη γευση του καφε. Τωρα εαν ο καφες ηταν πιο ευπεπτος, αυτο δε το ξερω, αλλα επειδη θεωρω τον καφε απολαυση απογοητευτηκα. Φετος παλι ειδα ενα βιβλιο μαγειρικης της κυριας Νταϊανας Κοχυλα σε εκδοση μαστιχοπαραγωγων με τιτλο MASTIHA CUISINE. Το αγορασα (καθοτι κουζινοβιβλιοσυλλεκτρια) και το αφησα την κουζινα μου στην Αθηνα. Ουτως η αλλως τα περισσοτερα υλικα δε θα τα βρω εδω. Διαβαζα ομως συνταγες με μαστιχα ακομα και σε ψαρι. Δε ξερω γιατι κατι δε μου πηγε καλα. Δε θελω να βιαστω να κρινω το βιβλιο και τις συνταγες του πριν το δοκιμασω. Απο τη μια η κυρια Κοχυλα δε με εχει απογοητευσει, απο την αλλη, μαστιχα παντου καπου με ενοχλει.

Επισης ειδα και σε αλλες μαρκες καλλυντικων πλεον την προσθηκη της μαστιχας. Λογικο ειναι οταν υπαρξει εμπορικη επιτυχια σε ενα προϊον, να γινεται εκμεταλλευση. Οταν καποια εταιρεια εχει επιτυχια στα προϊοντα της ειναι απαραιτητο να ανανεωνεται. Παρασκευαζονται και λανσαρονται στην αγορα καινουργια προϊοντα συμφωνα με τις παρουσες αναγκες του καταναλωτικου κοινου και συμφωνα με τα τελευταια τρεντς. Εκει λοιπον φοβαμαι μη φτασουμε σε σημειο να λεμε ..πιπερι και στα λαχανα.

Το πιο αγαπημενη καλλυντικη σειρα του Δεσποιναριου ειναι η σειρα Fresh (Κεραμος) της εταιρειας Mastic Spa. Τα προϊοντα εκτος απο μαστιχα περιεχουν ιαματικο νερο απο τα Αγιασματα, τις ιαματικες πηγες της Κεραμου στη Βορρεια Χιο. Ειναι τα πιο δροσερα σπρεϋ και λοσιον σωματος και μοσχομυριζουν και μαστιχουλα. Ισως καποια στιγμη να γινει καποια κινηση να αναβιωσουν τα περιφημα ιαματικα λουτρα στα Αγιασματα που καποτε ηταν η ΑΙδηψος του ανατολικου Αιγαιου. Το τοπιο ειναι μαγευτικο αλλα η παρακμη εκδηλη.

Η μαστιχα ειναι μια γευση που ειτε αρεσει πολυ ειτε καθολου. Καποτε ειχα φερει παιδικες οδοντοπαστες για δυο κοριτσακια φιλων μου και απο τοτε οταν πηγαινω στην Ελλαδα μου δινουν παραγγελιες για οδοντοπαστες. Μεταξυ μας μου ειπε ο μπαμπας τους, αυτες μας αρεσουν κι εμας!! φερε περισσοτερες!!


Πανακοτα με Μαστιχα

Απο το βιβλιο “Ευκρατες Γευσεις” του Στελιου Παρλιαρου

600 γρ. κρεμα γαλακτος (35% λιπαρα)

100 γρ. γαλα

1 κλωναρακι βανιλιας

2 γρ. μαστιχα

60 γρ. ζαχαρη

2 φυλλα ζελατινας

Βραζουμε το γαλα, την κρεμα γαλακτος με τη μαστιχα, τη ζαχαρη και το κλωναρακι βανιλιας κομμενο καθετα και ανακατευουμε. Μολις το μειγμα αρχισει να φουσκωνει, το αποσυρουμε απο τη φωτια και προσθετουμε τα φυλλα ζελατινας, αφου προηγουμενως τα εχουμε μαλακωσει σε κρυο νερο. Αφηνουμε το μειγμα να κρυωσει ανακατευοντας σταδιακα. Αδειαζουμε το μειγμα σε ατομικα φορμακια η σε φορμα της αρεσκειας μας. Βαζουμε τα φορμακια στο ψυγειο τουλαχιστο για 5 ωρες, ωστε να κρυωσουν. Λιγο πριν σερβιρουμε, ξεφορμαρουμε την κρεμα βουτωντας τη φορμα μεσα σε ζεστο νερο για λιγα δευτερολεπτα. Το γλυκο συνοδευεται με τη σαλτσα της αρεσκειας σας.

(Το Δεσποιναριον προτεινει βυσσινο η βατομουρο για γευστικη και χρωματικη αρμονια!)


Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


τοπικά